Professor slår fast: Musskador existerar

Experter har de senaste åren livligt diskuterat om musskador verkligen existerar. Nu lägger professor Håkan Johansson fram bevis för att musskador är reella.

Professor Håkan Johansson, från Belastningsskadecentrum i Umeå, fastslår nu efter år av forskning på ämnet att musskador är något befintligt.

Därmed går han emot många andra experter och forskare som de senaste åren inte velat erkänna musskador som en arbetsskada. Genom forskningen i olika former för belastningsskador, har han och hans forskningsgrupp från Umeå fått kliniska bevis för att musskador är reella.

"Jag är helt övertygad om att dator- och musarbete kan ge allvarliga arbetsskador. Alla våra resultat pekar på det. Det är ingenting som talar för att musskador inte skulle existera", säger Håkan Johansson.

Fysio- och ergoterapeuter har länge varnat mot att uteslutande använda mus, när man sitter vid sin dator, och rekommenderat att man byter mellan "olika mustyper". Här pekar väldigt många på muspennan.

Utöver att man skonar sin hand och arm, finns det riktigt många fördelar med att använda en muspenna.

* För det första får man markant större precision, när man arbetar med t.ex. bilder.

* Pennan är tryckkänslig så att man kan variera t.ex. en pensels storlek allt efter hur hårt man trycker med pennan mot ritplattan. Det ger naturligare penseldrag.

* Man kan också blixtsnabbt ångra en ändring enbart genom att vända pennan och använda den som ett suddgummi, då pennans raderingsprogram därmed aktiveras.

* Pennan ligger mer naturligt i handen så man slipper ömma händer, armar och skuldror efter en längre tids arbete.

* Dessutom får du också stor glädje av muspennan vid uppgifter som t.ex. att skriva och bifoga din signatur i e-postmeddelanden och dokument.

Just nu kan nya prenumeranter få en muspenna och ritplatta när de beställer PC-tidningen.
> Beställ en prenumeration här[emediate]
[emediate]
[emediate]

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Windows Update låser sig

Windows Update låser sig

“Konfigurerar uppdateringar. 37% är slutfört – stäng inte av datorn”. Så brukar det se ut när Windows installerar uppdateringar. Det händer dock att uppdateringen inte slutförs utan fastnar under vägen. Med det här går det att fixa irriterande fel i Windows Uppdatera.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Överför foton från mobil till pc

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLÖverför foton från mobil till pc

Det blir allt vanligare att ta bilder med mobiltelefonen. Här i artikeln visar vi hur du flyttar över bilderna från mobilen till datorn.

Läs mer

Nyeste

Spara pengar

Kan du hålla huvudet kallt, även när drömdatorn lockar på butikshyllan?

Läs mer

Bästa reservströmmen till mobilen

Med ett extrabatteri går det att hålla liv i mobiltelefonen när du inte kan ladda den på vanligt sätt.

Läs mer

FBI hackar Phone

Apple höjer säkerheten i iPhone efter att FBI lyckats ta sig in i en iPhone.

Läs mer