Pc-skärmar får formatet 16:9

Alla tv-apparater som säljs i bredformat har formatet 16:9, men när du köper en widescreen-skärm till din dator har den det underliga formatet 16:10. Men det är kanske snart historia.

29 maj 2008

Om du har tittat på dvd-film på din nya dators tjusiga bredskärm har du sannolikt lagt märke till några svarta remsor i kanten av bilden, som inte är där om du ser filmen på tv:n i vardagsrummet.

Orsaken är att en vanlig tv i bredformat har storleksförhållandet 16:9, medan pc-skärmar till både stationära och bärbara använder sig av det besynnerliga formatet 16:10. Men nu verkar det som om tillverkarna tänker ändra det underliga formatet, så att pc-skärmarna i framtiden får formatet 16:9 som tv-apparaterna. Allt enligt den amerikanska nyhetssidan digitimes.com, som även berättar att det i första hand gäller de inbyggda skärmarna i nya bärbara och att självständiga skärmar i det nya formatet kommer senare.

De nya skärmarna borde finnas att köpa redan senare i år och det finns inget som tyder på höjda priser till följd av det ändrade formatet.

Kanske är du intresserad av...