Pc för 1600 kronor

AMD tillverkar inga datorer utan bara processorer. Det här är en prototyp till deras förslag på en lågpris-pc. Processorn som sitter i heter Geode x86.

22 december 2004

Processortillverkaren AMD har tagit fram ett helt nytt pc-format som går under namnet Personal Internet Communicator (PIC). Det är en lågpris-pc som kostar omkring 1600 kronor utan skärm. Produkten är i första hand tänkt för utvecklingsländer där många inte har råd att betala för en "normal" pc.

En av skillnaderna mot en vanlig dator är att operativsystemet är Windows CE som normalt används i handdatorer och mobiltelefoner. Hårddisken är på tio gigabyte och datorn har mindre RAM-minnen än vad vi är vana vid. Det sitter 128 megabyte i de första PIC-enheterna som har släppts.

Men det är just att datorn är lite klenare som är själva poängen. De datorer som vi har är väldigt ofta överdimensionerade och egentligen helt onödiga för den genomsnittlige användaren. PIC kan allt som vi förväntar oss av en ny pc. Det går att surfa, spela musik, titta på film, skicka e-post och skriva brev.

Kanske är du intresserad av...