Krigsfartyget HMS Queen Elizabeth använder Windows XP.

HMS Queen Elizabeth förlitar sig på det föråldrade Windows XP.

© Royal Navy

Krigsfartyg i miljardklassen använder Windows XP

Nya bilder tyder på att det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth använder sig av det föråldrade operativsystemet Windows XP.

3 juli 2017

För en tid sedan lade det brittiska hangarfartyget HMS Queen Elizabeth ut för första gången, och mycket tyder på att skeppets IT-system baserar sig på det föråldrade operativsystemet Windows XP.

Det är bland annat bilder från skeppets brygga som visar skärmar med den välkända logotypen. 

Windows XP är nedlagt av Microsoft sedan mer än tre år tillbaka, men är fortfarande ett extremt välanvänt operativsystem. Det var bland annat säkerhetshål i Windows XP, som för en tid sedan ledde till den massiva och snabba utbredningen av det numera kända utpressningsviruset Wannacry.

Läs mer om WannaCry

Flottan avfärdar problem med Windows XP

För brittiska medier avfärdar representanter för flottan att det skulle förekomma några säkerhetshot, tack vare de omfattande säkerhetssystemen som finns kring datorerna.

Microsoft upphörde med all support för Windows XP våren 2014. Trots detta valde man att ändå uppdatera operativsystemet i samband med Wannacry-pandemin. Det betyder att XP fortfarande kan ha säkerhetshål som inte är kända av säkerhetsföretagen. 

Kanske är du intresserad av...