kom_sv_170116-nr6_s_farvelxp_1

Farväl till Windows XP

Windows XP är ett av Microsofts populäraste operativsystem, men efter tolv år är det nu slut med alla uppdateringar. Därför är det inte heller smart att fortsätta använda XP för att surfa på internet. Läs här vad du bör göra om du använder XP.

11 april 2014

Ingen annan Windowsversion har varit så populär som kära gamla Windows XP. Men efter mer än tolv års trogen tjänst är slutet nära. Microsoft upphör med all uppdatering och support för Windows XP redan den 8 april i år. Utan uppdateringar som stänger uppkomna säkerhetshål är det inte längre försvarbart att använda XP med internet och därför rekommenderar vi att du uppgraderar till Windows 8 i stället, köper en ny dator eller bara använder XP för kontorsgöromål utan webbkoppling.

Nu är det naturligtvis inte så att din XP-dator slutar att fungera den 8 april, den börjar bara bli en allt större säkerhetsrisk om du fortsätter använda den framför allt om det är ansluten till internet.

Om du väljer att köpa en ny dator kan det vara smart att fortsätta använda den gamla XP-datorn till andra och mindre riskfyllda uppgifter, exempel vis som kontorsmaskin eller spelmaskin. Samtidigt rekommenderar vi att du installerar de sista uppdateringarna för Windows XP och ger datorn ett antivirusprogram. Många antivirusprogram fungerar fortfarande med XP, men med tiden kommer de flesta programutvecklare att helt sluta understödja Windows XP.

Kanske är du intresserad av...