Kraschande datorer är inte kränkande

Anonym datainsamling i Windows 10 handlar inte om dig utan din dator.

Ända sedan lanseringen har datainsamlingen i Windows 10 stötts och blötts, plötsligt började Microsoft samla in mängder av data och många oroade sig för varför. Det är inte all datainsamling som går att välja bort i Windows 10, vilket många tyckte var integritetskränkande, men det är först nu Microsoft besvarar den kritiken.

De data som alltid skickas från en Windows 10-dator är så kallad telemetridata, med andra ord information om krascher, allvarliga prestandaproblem och om datorn får problem, tillsammans med information om komponenter och program i datorn. Vem som använder är i sammanhanget ointressant, eftersom det inte har något att göra med telemetrin. Den obligatoriska datainsamlingen handlar enligt Microsoft om systemets välmående och är viktigt för att kunna skapa en bättre användarupplevelse med färre krascher och fler fungerande tillbehör.

Microsoft meddelar även att man någon gång tidigt under 2016 kommer att ändra statusen för Windows 10-uppgraderingen i Windows Update från valfri till viktig. Det betyder bland annat att, beroende på datorns inställningar, installationen kan komma att påbörjas automatiskt. Microsoft poängterar dock att alla användare, oavsett hur datorn är konfigurerad, tydligt kommer att informeras om den stundande uppgraderingen och få möjligheten att avbryta den om man inte vill uppgradera. Trots att Microsoft i och med statusändringen visar att de rekommenderar en uppgradering, framför allt innan gratiserbjudandet går ut sommaren 2016, så kommer den fortfarande att vara frivillig.

>Läs mycket mer om Windows 10

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Skapa flera skrivbord i Windows

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Windows 10 utan produktnyckel

Windows 10 utan produktnyckel

Även om du har en pc med XP eller Vista kan du få Windows 10 gratis.

Läs mer

Sätt fart på Windows 10

Sätt fart på Windows 10

Om du tycker att Windows 10 går långsamt, här är tre tips som kan sätta fart på tillvaron.

Läs mer

Nyeste

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Hitta strömslukarna i Windows

I Windows 10 kan du se vilka program som drar mest ström på din bärbara dator. Vi visar hur du gör.

Läs mer

Livet med ett föråldrat Windows

Den dagen som Microsoft lägger ner supporten för din version av Windows är det slut med buggfixar och säkerhetsuppdateringar.

Läs mer