Longhorn ska heta e-XPedition

Windows länge väntade nya operativsystem, som hittills har kallats Longhorn, får ett nytt namn. Och det blir ett ytterst komplicerat system, om man ska tro Microsoftrykten.

23 februari 2005

Det ser ut som om klokhuvudena hos Microsoft är förtjusta i ordlekar. Resultatet har blivit ett nytt namn åt Windows XPs efterföljare, som alltså ska heta e-XPedition.

Och varför nu det? Jo, namnet är ett hopkok av olika ord. Först och främst lägger man förstås märke till XP, som refererar till det nuvarande operativsystemet. Inledningen e- för tankarna till e-home - det elektroniska hemmet. Och edition betyder version. En ny version av XP till hemmet. Men det är inte allt. Hela namnet kan översättas till expedition, som för tankarna till Microsofts slogan: Where do you want to go today?. Med andra ord, mobilitet och flexibilitet kommer i första rummet.

Hela tillkomsten av e-XPedition har själv varit något av en expedition. Först utlovades det nya systemet vara klart till 2003, men de senaste gissningarna lutar åt en betaversion i juni i år.

Kanske är du intresserad av...