Gör pc:n mer lättanvänd

Du behöver inte finna dig i liten text på skärmen, dåligt ljud eller krångliga menyval. Det är din egen dator och du bestämmer hur den ska uppföra sig.

Hämta artikeln här

Pc står för Personal Computer, eller persondator. Det är dock inte alls säkert att datorns alla grund­inställningar är de som passar just dig personligen. Tillverkarna installerar Windows och rader med program, men det är upp till den som använder ­datorn, det vill säga du, att själv anpassa den efter sina egna behov.

Det kan till exempel gälla texten du ser på skärmen. Du behöver inte ha något fel på ögonen för att tycka att texten är för liten. Med allt högre upplösningar blir texten i e-post och på skärmen i praktiken reducerad till en storlek på fem punkter. Skulle vi trycka med den storleken i tidningen skulle knappast någon kunna se vad det står.

Om du använder Windows Vista ­eller Windows 7 har dessutom en del av läsbarheten offrats för genomskinliga ­effekter i användargränssnittet Aero.

Du kan även fundera på ljudet i ­datorn. De högtalare som är inbyggda i en bärbar eller som följer med ett stationärt datorpaket är nästan uteslutande usla. Med rätt justeringar kan du faktiskt uträtta mirakel.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Allt om iPhone

Allt om iPhone

Läs vår massiva täckning av Apples nya produkter.

Läs mer

Skapa flera skrivbord i Windows

Skapa flera skrivbord i Windows

Använd flera skrivbord i Windows för att få ordning på alla öppna program och mappar.

Läs mer

Nyeste

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Så skulle Instagram se ut i Windows 95

Hur skulle Instagram se ut om det kördes i Windows 95? En rysk designer visar ett alternativ.

Läs mer

Historien om Microsoft Windows

Den här veckan är det sista chansen att uppgradera till Windows 10 utan att det kostar något. Här är historien om Windows ursprung.

Läs mer