batteri komse 062015

Kontrollera bärbara datorns batteri

Ju fler gånger ett batteri har laddats upp och laddats ur, desto sämre blir dess kapacitet. Om batteriet bara får tillbaka hälften av sin kapacitet vid laddning, kan det vara dags att byta till ett nytt.

13 april 2015

Trots att komponenterna i en bärbar dator i princip kan fungera i årtionden, tar det bara några år innan batteriet laddar allt sämre och får allt svårare att behålla ström. Till slut ger batteriet upp, och datorn kan bara köras med hjälp av en strömadapter. Det är givetvis irriterande att datorn inte är lika lätt att ta med på resor och att dess mobilitet avgörs av hur långa strömsladdar du hittar, men det är mycket enkelt att lösa problemet.

Moderna bärbara datorer har batterier av typen litiumjon. Sådana batterier har vanligtvis en livstid på 500–1?000 cykler – det vill total uppladdning och fullständig urladdning – vilket brukar räcka i omkring två år, beroende på hur du använder datorn. Tyvärr försämras batteriets kapacitet allt eftersom cellerna i batteriet dör ut, vilket gör att det är helt normalt att en dator bara kan köras kortare och kortare tid på en full uppladdning.

Dessvärre kan batterier inte repareras när cellerna har dött, utan det krävs att hela batteriet byts ut. Priserna är väldigt varierande och ett batteri kan kosta uppemot en tusenlapp, men om datorn i övrigt fungerar bra kan det vara en god investering.

I den här artikeln visar vi hur du kan kontrollera statusen på din dators batteri samt hur du själv köper ett nytt och byter ut det i din dator.

Kanske är du intresserad av...