Kontrollera bärbara datorns batteri

Ju fler gånger ett batteri har laddats upp och laddats ur, desto sämre blir dess kapacitet. Om batteriet bara får tillbaka hälften av sin kapacitet vid laddning, kan det vara dags att byta till ett nytt.

Hämta artikeln här

Trots att komponenterna i en bärbar dator i princip kan fungera i årtionden, tar det bara några år innan batteriet laddar allt sämre och får allt svårare att behålla ström. Till slut ger batteriet upp, och datorn kan bara köras med hjälp av en strömadapter. Det är givetvis irriterande att datorn inte är lika lätt att ta med på resor och att dess mobilitet avgörs av hur långa strömsladdar du hittar, men det är mycket enkelt att lösa problemet.

Moderna bärbara datorer har batterier av typen litiumjon. Sådana batterier har vanligtvis en livstid på 500–1 000 cykler – det vill total uppladdning och fullständig urladdning – vilket brukar räcka i omkring två år, beroende på hur du använder datorn. Tyvärr försämras batteriets kapacitet allt eftersom cellerna i batteriet dör ut, vilket gör att det är helt normalt att en dator bara kan köras kortare och kortare tid på en full uppladdning.

Dessvärre kan batterier inte repareras när cellerna har dött, utan det krävs att hela batteriet byts ut. Priserna är väldigt varierande och ett batteri kan kosta uppemot en tusenlapp, men om datorn i övrigt fungerar bra kan det vara en god investering.

I den här artikeln visar vi hur du kan kontrollera statusen på din dators batteri samt hur du själv köper ett nytt och byter ut det i din dator.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Allt i ett-dator med pekskärm

Allt i ett-dator med pekskärm

Datortillverkaren MSI har ­uppenbarligen låtit sig inspireras av Apples datorer när de utvecklade Wind Top AE2010.

Läs mer

Beröringskänsliga allt-i-ett-datorer

Beröringskänsliga allt-i-ett-datorer

HP har vidareutvecklat TouchSmart-serien som består av datorer med beröringskänsliga skärmar, så att de nu har blivit mer attraktiva för de fingerfärdiga.

Läs mer

Nyeste

Spara pengar

Kan du hålla huvudet kallt, även när drömdatorn lockar på butikshyllan?

Läs mer

Bästa reservströmmen till mobilen

Med ett extrabatteri går det att hålla liv i mobiltelefonen när du inte kan ladda den på vanligt sätt.

Läs mer

FBI hackar Phone

Apple höjer säkerheten i iPhone efter att FBI lyckats ta sig in i en iPhone.

Läs mer