Seagate kommer med världens största SSD-hårddisk

Med en kapacitet på 60 TB har Seagates kommande SSD-disk plats för ofantliga datamängder. Den har inte mindre än fyra gånger så stor kapacitet som den hittills största disken.

För de verkliga datalagringsnördarna pågår Flash Memory Summit, alltså en konferens om flashminne, i Kalifornien. Här kan man till exempel gå på seminarier om felkorrigeringskoder och flashminnesarkitektur. En mer spännande del av konferensen är tillverkarnas skryt med sina senaste prestationer.

Här återfinner vi bland annat Seagate, som lanserar en SSD-hårddisk på hela 60 terabyte – alltså 60000 gigabyte, vilket räcker för att lagra omkring två miljoner råfiler från en spegelreflexkamera, 12 miljoner jpeg-bilder i hög kvalitet eller 12000 dvd-filmer. Och disken påstås överträffa det tidigare rekordet i lagringskapacitet fyra gånger.

Nu ska du inte räkna med att kunna installera ett sådant monster i din dator med detsamma. Enligt Business Wire säger Seagate att hårddisken troligen blir tillgänglig under 2017, och den är avsedd för företag med eget datacenter.

Dyrt nöje?

Till skillnad från traditionella hårddiskar har SSD-diskarna inga rörliga delar, vilket gör dem mer robusta samt ljudlösa. Dessutom brukar de ha rätt mycket högre överföringshastigheter.

Seagate säger att disken kommer att ge den hittills lägsta kostnaden per gigabyte, men vi vågar inte ens tänka på priset. De största SSD-hårddiskarna som finns att köpa i vanliga butiker i dag brukar vara på fyra terabyte, och då ligger priset över 12000 kronor.

Som Seagate själva skriver på Twitter, kan man komma upp i en petabyte – alltså en miljard megabyte – med hjälp av bara 17 diskar, om man nu skulle ha sådana behov.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Överlägsen nätverkshårddisk

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLÖverlägsen nätverkshårddisk

Synology Diskstation DS112 imponerar i första hand med den otroliga mängd funktioner som ingår. Det är lätt att öppna chassiet och montera en hårddisk.

Läs mer

SSD slår storleksrekord

SSD slår storleksrekord

Nyutvecklad SSD lagrar mer än mekaniska hårddiskar.

Läs mer

Trådlös mediehårddisk

Trådlös mediehårddisk

Verbatim MediaStation Pro ansluts trådlöst till nätverket och med en hdmi-kabel till tv:n. Den kan spela upp de flesta mediefiler och klarar även av internetradio.

Läs mer

Nyeste

Plats för 12 miljoner bilder

Seagate lanserar en SSD-hårddisk på hela 60 TB, men det finns en hake.

Läs mer

SSD slår storleksrekord

Nyutvecklad SSD lagrar mer än mekaniska hårddiskar.

Läs mer

Fem externa SSD-enheter

Jämförande test av externa SSD-enheter för blixtsnabb lagring.

Läs mer