Svampeoplader

Grön laddare sparar på strömmen

Laddarna till alla mobila enheter är riktiga mijöbovar, särskilt som de faktiskt drar ström även om de inte används utan bara sitter i eluttaget. Massor med energi slösas bort till ingen nytta på grund av detta, men det blir det slut med nu med en grön batteriladdare som visas på CeBIT-mässan.

6 mars 2011

De flesta av oss laddar upp våra mobiltelefoner på nätterna och när vi går hemifrån kopplar vi ur laddaren och tänker inte mer på det. I verkligheten forstätter dock laddarna att dra ström även om de bara sitter kvar i eluttagen. Det här problemet har fått företaget Osun Goods att ta fram en batteriladdare som stänger av strömmen helt när produkten den används till är fulladdad.

Laddaren är utformad som en svamp och sättas direkt i eluttaget. Produkten visas på årets upplaga av it-mässan CeBit och det är inga små löften som tillverkaren ger: Om 70 miljoner människor byter ut sina gamla laddare mot den här nya laddaren kommer koldioxidutsläppen att minska med 47 miljoner ton om året.

Den nya laddaren finns i flera färger och är kompatibel med den typ av usb-laddare som EU har bestämt att alla mobiltelefoner måste säljas med.

Den gröna svampen finns inte att köpa ännu men när den kommer är riktpriset cirka 200 kronor. Osun Goods har även tagit fram en dockningsstation till iPod och iPhone, som fungerar efter samma princip.

Kanske är du intresserad av...