Apple

FBI knäcker iPhone

Den amerikanska säkerhetstjänsten FBI har knäckt lösenordsskyddet i en iPhone utan hjälp från Apple, som nu svarar med att höja säkerheten.

31 mars 2016

Efter flera månaders kamp mellan Apple och FBI har den amerikanska säkerhetstjänsten lyckats komma in i en lösenkodsskyddad iPhone. Telefonen tillhörde terroristen Syed Rizwan Farook som tillsammans med sin fru sköt ihjäl 14 personer den 2:a december 2015 i San Bernardino i Kalifornien. Paret dödades under flykten och sedan dess har FBI försökt komma in i Syed Rilwan Farooks iPhone och iCloud-konto för att leta efter mer information. Apple har dock nekat FBI hjälp att komma in i telefonen eftersom de anser att det skulle göra det fritt fram för säkerhetstjänsterna att bryta sig in i telefoner hur som helst.

Apples motdrag Nu behöver inte FBI Apples hjälp längre eftersom de har lyckats ta sig in i telefonen på egen hand. Apple är dock redan på gång med ett motdrag i form av en ny typ av kryptering, som kan få både positiva och negativa fördelar för alla som äger en Apple-enhet. Krypteringen kommer nämligen bli så stark att inte ens Apple kan bryta den. All information som en användare sparar i iCloud ligger därmed i tryggt förvar på riktigt – så länge användaren kommer ihåg lösenordet. Den som glömmer lösenordet kan dock inte räkna med någon hjälp från Apple.

Kanske är du intresserad av...