Linksys-E-3000.jpg

Enklare trådlös router

Den som har prövat att installera en router och ett trådlöst nätverk vet att det kan bli ganska krångligt innan allt fungerar.

9 december 2010

Nu försöker nätverksjätten Cisco hjälpa till med en ny router, som ska vara enklare än någon annan att installera. Linksys E3000 installeras med ett par klick och även den som aldrig sett en router tidigare ska klara av det. E3000 är en trådlös n-router med dubbla band – 2,4 samt 5 gigahertz. Den ena frekvensen kan användas för att exempelvis direktspela film utan några störningar, medan den andra används för vanlig internettrafik. I praktiken innebär det att man får två trådlösa nätverk. Det ena kan till exempel användas av gäster och då ställas in så att de bara kan surfa men inte nå nätverkshårddiskar.

Linksys E3000 är optimerad för digital underhållning hemma. Det går att ansluta Blu-rayspelare och spela hd-filmer över nätverket samtidigt som någon annan därhemma spelar online. Tack vare de dubbla frekvenserna störs inte filmerna av annan trafik. Routern har även en usb-port för exempelvis skrivare, som därmed kan delas ut i nätverket, eller en vanlig hårddisk, som då förvandlas till en nätverkshårddisk. Cisco Linksys E3000 kostar omkring 1?200 kronor. www.cisco.se

Kanske är du intresserad av...