CPU-kylare

När du ska installera en ny fläkt måste du vara säker på att det är god kontakt mellan fläkt och processor. Det gör du med hjälp av lite kylpasta. Det får du antingen i en medföljande tub eller i form av en liten häftkudde som sitter under fläkten.


1: Ta bort datorkåpan. Lägg kablarna åt sidan, så att du kommer åt CPU-kylaren. Ta ut den lilla strömkontakten från den gamla kylaren ur moderkortet. Nu kan du lyfta bort den gamla kylaren.2: På moderkortet sitter nu rester av den gamla kylpastan, och de ska bort. Skrapa försiktigt dess yta ren. Du kan använda ett plastkort eller något liknande föremål. Ett annat alternativ är att fukta en trasa med rengöringssprit och försiktigt torka av moderkortets yta.
3: De stift som håller kylaren på plats placeras i rätt hål på moderkortet och skruvas fast med en skruvmejsel.

4: Om det följde med kylpasta med den nya kylaren ska du trycka ut lite på moderkortet och sprida ut den försiktigt med ett finger eller t ex ett plastkort. Pastan ska fördelas i ett jämnt, tunt lager på ytan. Pastan får inte komma ut på sidorna av processorn, eftersom det stänger in värmen från moderkortet. Sätt försiktigt den nya kylaren på plats på moderkortet. Håll ned kylaren med ena handen, medan du fäster den med en skruvmejsel i andra handen.
5: Anslut den lilla strömkontakten till uttaget på moderkortet. Sätt tillbaka moderkortet igen om du tidigare var tvungen att avmontera det. Ställ chassit upp och anslut de kablar du tog bort. Anslut till sist strömkabeln och starta datorn. Kontrollera att kylaren fungerar som den ska innan du sätter tillbaka datorkåpan.


Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Allt i ett-dator med pekskärm

Allt i ett-dator med pekskärm

Datortillverkaren MSI har ­uppenbarligen låtit sig inspireras av Apples datorer när de utvecklade Wind Top AE2010.

Läs mer

Beröringskänsliga allt-i-ett-datorer

Beröringskänsliga allt-i-ett-datorer

HP har vidareutvecklat TouchSmart-serien som består av datorer med beröringskänsliga skärmar, så att de nu har blivit mer attraktiva för de fingerfärdiga.

Läs mer

Nyeste

Spara pengar

Kan du hålla huvudet kallt, även när drömdatorn lockar på butikshyllan?

Läs mer

Bästa reservströmmen till mobilen

Med ett extrabatteri går det att hålla liv i mobiltelefonen när du inte kan ladda den på vanligt sätt.

Läs mer

FBI hackar Phone

Apple höjer säkerheten i iPhone efter att FBI lyckats ta sig in i en iPhone.

Läs mer