Commodore 64 är tillbaka

Commodore 64 var ett begrepp när datorn gjorde sitt intåg i de svenska hemmen i början av åttiotalet. Nu väcks namnet till liv igen med en helt ny dator.

Commodore 64, eller C64 som vi kallade den i folkmun, var en mycket populär dator för sisådär trettio år sedan. Det var en av de första datorerna som letade sig in våra hem och främst användes den för spel, men det fanns även ordbehandlingsprogram, ritprogram och mycket annat.

2 nr av PC-tidningen + designklocka med minne

Några år senare gjorde företaget Commodore en ny dator kallad Amiga, som även den blev en stor succé. Sedan gick det dessvärre utför med dyra lanseringar av produkter som ingen ville ha. Företaget gick i konkurs år 1994.

Sedan dess har namnet Commodore dykt upp med ojämna mellanrum och stått på allt från regelrätta pc till mediespelare. Nu är det dags igen. Denna gång är det Commodore USA som lanserar en ny serie datorer som ser ut som Commodore 64:an gjorde under sina glansdagar.

Under skalet hittar vi en vanlig pc som bygger på processorn Atom 525 och en ny grafikprocessor från Nvidia. När man köper datorn är operativsystemet Ubuntu förinstallerat, som är en variant av Linux. Commodore jobbar dock på ett eget operativsystem som alla kunder får gratis när det är klart. När det kommer ska det gå att köra gamla C64-program.

Nya C64:an säljs i fem versioner som kostar från 595 till 895 dollar.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

Gå på upptäcktsfärd i Windows 3.1

En skön nostalgisk promenad genom minnenas allé.

Läs mer

Anslut dig till den trådlösa framtiden

Anslut dig till den trådlösa framtiden

Forskning och utveckling av trådlös teknik exploderar – och du kan vara med.

Läs mer

Windows Update låser sig

Windows Update låser sig

“Konfigurerar uppdateringar. 37% är slutfört – stäng inte av datorn”. Så brukar det se ut när Windows installerar uppdateringar. Det händer dock att uppdateringen inte slutförs utan fastnar under vägen. Med det här går det att fixa irriterande fel i Windows Uppdatera.

Läs mer

Nyeste

Spara pengar

Kan du hålla huvudet kallt, även när drömdatorn lockar på butikshyllan?

Läs mer

Bästa reservströmmen till mobilen

Med ett extrabatteri går det att hålla liv i mobiltelefonen när du inte kan ladda den på vanligt sätt.

Läs mer

FBI hackar Phone

Apple höjer säkerheten i iPhone efter att FBI lyckats ta sig in i en iPhone.

Läs mer