commodore64

Commodore 64 är tillbaka

Commodore 64 var ett begrepp när datorn gjorde sitt intåg i de svenska hemmen i början av åttiotalet. Nu väcks namnet till liv igen med en helt ny dator.

7 april 2011

Commodore 64, eller C64 som vi kallade den i folkmun, var en mycket populär dator för sisådär trettio år sedan. Det var en av de första datorerna som letade sig in våra hem och främst användes den för spel, men det fanns även ordbehandlingsprogram, ritprogram och mycket annat.

2 nr av PC-tidningen + designklocka med minne

Några år senare gjorde företaget Commodore en ny dator kallad Amiga, som även den blev en stor succé. Sedan gick det dessvärre utför med dyra lanseringar av produkter som ingen ville ha. Företaget gick i konkurs år 1994.

Sedan dess har namnet Commodore dykt upp med ojämna mellanrum och stått på allt från regelrätta pc till mediespelare. Nu är det dags igen. Denna gång är det Commodore USA som lanserar en ny serie datorer som ser ut som Commodore 64:an gjorde under sina glansdagar.

Under skalet hittar vi en vanlig pc som bygger på processorn Atom 525 och en ny grafikprocessor från Nvidia. När man köper datorn är operativsystemet Ubuntu förinstallerat, som är en variant av Linux. Commodore jobbar dock på ett eget operativsystem som alla kunder får gratis när det är klart. När det kommer ska det gå att köra gamla C64-program.

Nya C64:an säljs i fem versioner som kostar från 595 till 895 dollar.

Kanske är du intresserad av...