Ännu en spik i HD DVD-formatets kista

Det mesta tyder på att filmformatet Blu-Ray håller på att vinna över konkurrenten HD DVD. För oss konsumenter innebär det att vi troligtvis snart kan välja framtidens format.

8 januari 2008

Enligt tidningen Financial Times har filmstudion Paramount en klausul i sitt "vi gör HD-film uteslutande i HD DVD"-kontrakt, som ger dem möjlighet att ta bakdörren om Warner Brothers överger HD DVD till fördel för det konkurrerande Blu-Ray-formatet. Som vi har sakrivit tidigare är det precis vad Warner har gjort, och enligt tidningen följer Paramount snart efter. Det innebär att Universal är det enda av de stora filmbolagen som bara ger ut film på HD DVD och inget av bolagen ger längre ut filmer på båda formaten.

Enligt flera experter kan nästa steg mycket väl bli att butiker slutar använda dyrbar golvplats till det mindre populära HD DVD-formatet och då är spelet slut för Toshibas dvd-format, och Blu-Ray-lägret med Sony i spetsen kan öppna champagnen.

Men det bör tilläggas att det populäraste formatet fortfarande är den välkända dvd:n, trots rekordförsäljning av HD-plattskärmar. Säljer en populär premiärfilm en miljon exemplar i ett HD-format, så säljer den än så länge vanligtvis 20 miljoner dvd.

Kanske är du intresserad av...