Liten blir ännu mindre

Miniatyrdatorn krymper både i storlek och pris.

Organisationen bakom några av marknadens minsta datorer, Raspberry Pi, har väckt intresse runt om i världen med sina kreditkortsstora datorer. Det är inte bara i Sverige den mycket lilla datorn rönt framgångar, den har sålts i miljontals exemplar runt om i världen och möjliggjort för hemmapysslare att koda och skapa självkörande hushållsapparater, automatiska egendomligheter och nya innovationer.

Den nyaste medlemmen i Raspberry Pi-familjen heter Raspberry Pi Zero och har i stort sett samma specifikationer som de andra, fast den har den mycket måttliga prislappen 40 kronor. Även det fysiska formatet är extremt litet, datorn mäter måttliga 65x30x5 millimeter.

Målsättningen har varit att göra det möjligt även för vanliga hemmapysslare att göra och köra sina egna program. Problemet har varit för många att det är väldigt dyrt att köra dator för att kunna börja lära sig programmera. När det nu gör att köpa en fullfjädrad dator för mindre än en dagens lunch hoppas de att pengar inte ska vara ett hinder för de människor som vill börja koda. Nackdelen är att Raspberry Pi Zero kör en mycket specialiserad version av Linux, Rasbian, som kräver en viss mängd förkunskap.

Bli expert på Office

Program Bli expert på Office och lär dig allt om Word och bildspelsprogram som PowerPoint.

Läs mer

Bli expert på Office
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

50 GB för backup

50 GB för backup

Program Nu kan du spara din nästa backup på internet. Som prenumerant på ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
Roliga felmeddelanden

Roliga felmeddelanden

Då och då dyker de upp mystiska felmeddelanden i datorn eller på telefonen. Ibland är de hysteriskt roliga och fullständigt obegripliga. Här är tio exempel på lite annorlunda felmeddelanden.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Stortest av 16 bärbara datorer

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStortest av 16 bärbara datorer

Är 15 tum bättre än 13 eller 14? Är det en fördel att ha en ssd jämfört med en hårddisk, och är den snabbaste datorn även den bästa? Det är några av frågorna du får svar på i det här jättelika stortestet av bärbara datorer.

Läs mer

Playstation 2 är en dator

Playstation 2 är en dator

Är en konsol bättre än en pc?

Läs mer

Nyeste

Smart! Logga in på datorn från mobilen.

Ta kontroll över datorn från din egen mobil.

Läs mer

Här är din bil i gamla trogna händer

I en verkstad i Polen regerar fortfarande Commodore 64.

Läs mer

Försenad Windows 10-uppdatering

Årets stora uppdateringen är försenad, men du behöver inte vänta.

Läs mer