Dator för nio dollar

Enkortsdatorerna blir allt mindre, både prismässigt och till storleken.

En enkortsdator är kort och gott en liten dator som har all nödvändig hårdvara på ett enda kretskort. En av de mest kända är Raspberry Pi, vars senaste modell kostar runt 400 kronor och mäter 85x56 millimeter.

Nu är dock företaget Next Thing Co på gång att lansera sin enkortsdator The Chip som dels bara mäter 60x40 millimeter och har en prislapp på nio dollar (ungefär 75 kronor). De första prototyperna har redan skickats till utvecklare, och försäljningen beräknar inledas i början av 2016 med en förinstallerad version av operativsystemet Debian Linux, även om det bör vara möjligt att få igång andra Linux-baserade operativsystem på plattformen.

The Chip är dock inget kraftpaket utan består av en enkärnig Allwinner R8-processor på en gigahertz, 512 megabyte arbetsminne, fyra gigabyte lagringsutrymme, 802.11b/g/n trådlöst nätverk, Bluetooth 4.0, en USB-port och en mikro-USB-port plus portar specifikt för utvecklare. Den inbyggda videoutgången är en kompositvideoutgång, men det kommer att finnas adaptrar för anslutning till VGA och HDMI.

Bli expert på Office

Program Bli expert på Office och lär dig allt om Word och bildspelsprogram som PowerPoint.

Läs mer

Bli expert på Office
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

50 GB för backup

50 GB för backup

Program Nu kan du spara din nästa backup på internet. Som prenumerant på ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Stortest av 16 bärbara datorer

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStortest av 16 bärbara datorer

Är 15 tum bättre än 13 eller 14? Är det en fördel att ha en ssd jämfört med en hårddisk, och är den snabbaste datorn även den bästa? Det är några av frågorna du får svar på i det här jättelika stortestet av bärbara datorer.

Läs mer

Här är din bil i gamla trogna händer

Här är din bil i gamla trogna händer

I en verkstad i Polen regerar fortfarande Commodore 64.

Läs mer

Läs PC Tidningen digitalt

Läs PC Tidningen digitalt

Du kan läsa det senaste numret av PC Tidningen och många andra tidningar digitalt med WYPE ­- på så sätt har du alltid underhållning!

Läs mer

Nyeste

Smart! Logga in på datorn från mobilen.

Ta kontroll över datorn från din egen mobil.

Läs mer

Här är din bil i gamla trogna händer

I en verkstad i Polen regerar fortfarande Commodore 64.

Läs mer

Försenad Windows 10-uppdatering

Årets stora uppdateringen är försenad, men du behöver inte vänta.

Läs mer