Lenovos bärbara lättare än luft

LaVie Z är världens lättaste bärbara dator med en vikt på bara 780 gram.

Las Vegas: Glöm Apples annars formidabla Macbook Air. Om du vill ha världens lättaste bärbara dator, då är det Lenovos senaste LaVie Z som tar priset. Med en matchvikt på bara 780 gram känns det som att man håller i ett tomt skal, men den lilla ultrabärbara datorn kör Windows 8 och efter vad vi kunde avgöra efter en ganska kort demonstration så går det riktigt snabbt. Lenovo har på inga sätt snålat med prestandan bara för att man gjort en liten och lätt dator.

Inte bräcklig
Man skulle kunna tro att en så tunn dator (LaVie Z är bara 16,9 millimeter tjock) borde kännas bräcklig, men Lenovo har använt en magnesium-litiumlegering som väger hälften så mycket som aluminium men är lika starkt. Datorn använder den senaste Intel-processorn, har en 13-tums skärm med en upplösning på 2560x1440 pixel, en SSD på 128 gigabyte, samt givetvis vad man kan förvänta sig i fråga om trådlöst nätverk och andra anslutningar.

LaVie Z kommer att lanseras i två olika versioner - HZ550 samt den lite större HZ750. Den sistnämnda kommer att väga lite över ett kilo men kommer i gengäld att, i likhet med Lenovos Yoga 2 i 1-datorer, ha en skärm som kan vridas 360 grader, plus att den kommer att vara utrustad med Intels snabbaste i7-processor.

Vi vet ännu inte om eller när LaVie Z kommer till Europa. Tidigare datorer i serien, som har tagit fram i samarbete med japanska NEC, har varit förbehållna den japanska marknaden. Här finns det däremot hopp, eftersom LaVie Z kommer att lanseras på den amerikanska marknaden i maj, med ett pris som motsvarar drygt 9000 kronor för den minsta och lättaste modellen.

> Läs fler nyheter från CES 2015 här

Mer internet för pengarna

Internet Snabba upp internetanslutningen utan att byta till ett dyrare abonnemang.

Läs mer

Mer internet för pengarna
Följ oss på Facebook

Följ oss på Facebook

Internet På PC-tidningens Facebook-sida hittar du massor av kul och användbara inlägg.

Följ PC-tidningen

Tillgång till allt – 25 kr!

Tillgång till allt – 25 kr!

PC-tidningen Få tillgång till Fördelszonen, alla våra guider och tester samt magasinet ...

Läs mer

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Stortest av 16 bärbara datorer

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStortest av 16 bärbara datorer

Är 15 tum bättre än 13 eller 14? Är det en fördel att ha en ssd jämfört med en hårddisk, och är den snabbaste datorn även den bästa? Det är några av frågorna du får svar på i det här jättelika stortestet av bärbara datorer.

Läs mer

<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Starta upp en ny pc

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLStarta upp en ny pc

Var med från början i vår kompletta grundkurs i datorkunskap. Vi guidar dig hela vägen, så att du enkelt klarar de inledande övningarna med din nya dator.

Läs mer

Inget tjafs från Asus

Inget tjafs från Asus

Nu skippar Asus alla förinstallerade program.

Läs mer

Nyeste

Din dator är smutsig

Så här gör du datorn renare än toasitsen.

Läs mer

Stortest av 16 bärbara datorer

Är 15 tum bättre än 13 eller 14? Är det en fördel att ha en ssd jämfört med en hårddisk, och är den snabbaste datorn även den bästa? Det är några av frågorna du får svar på i det här jättelika stortestet av bärbara datorer.

Läs mer

Tre kraftfulla skoldatorer

Om du behöver en ny skoldator nu när skolorna börjar, då har vi några förslag.

Läs mer