Minigolf ger kartförståelse

Raka linjer blir krökta när världskartor ska bli begripliga.

Forskare vid Stockholms universitet har skapat ett mobilspel för att göra det lättare att förstå världskartor och kartprojektioner. Kartor är som bekant platta medan jordklotet inte är det. Detta skapar problem när man ska dra en linje den närmaste vägen mellan två platser, eftersom närmaste vägen på ett klot följer något som kallas storcirklar. När dessa sedan visas på en platt karta ser det ut som att de raka linjerna böjs.

- Det är därför det på kartan ser ut som en omväg att flyga över Island om man ska till USA från Sverige, trots att det är den kortaste flygvägen, säger Pontus Hennerdal, doktor i geografi och forskare vid Stockholms universitet. Det finns en rad missuppfattningar kring kartor och hur dessa ska utläsas egentligen. För att lära ut hur storcirklar fungerar och kartkontinuitet för världskartor har Pontus Hennerdal har utvecklat mobilspelet World Map Golf.

- Spelet är som minigolf fast för hela världen. Slår du bollen i en riktning så följer rörelsen en storcirkelbåge, alltså den väg som på ett klot är det närmaste, säger Pontus Hennerdal.

Mer information (på engelska) och länkar till gratisspelet finns på www.worldmaps.se.

Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
<span class='restricted_content teaserbadge_image authenticated'><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="alternate"/><img src="http://pctidningen.se/files/bonnier-kom/imagecache/restricted_access_badge/bp_restricted_content_sv-SE/plus_gron2.png" alt="EXKLUSIVT INNEHÅLL" title="EXKLUSIVT INNEHÅLL" width="28" height="28" class="default"/></span>Appar till Windows 10 du inte vill missa

EXKLUSIVT INNEHÅLLEXKLUSIVT INNEHÅLLAppar till Windows 10 du inte vill missa

Läs mer om apparna som bör finnas i varje pc med Windows 10.

Läs mer

Fotboll i mobilen.

Fotboll i mobilen.

Full koll på fotbolls-EM med smart app.

Läs mer

Tips till Pokémon GO

Tips till Pokémon GO

Så här kommer du i gång att spela Pokémon GO.

Läs mer

Nyeste

Spemabank lanserar app

Ska det vara en far med gröna ögon? Svart hår? Nu har en spermabank lanserat en app för jakten på den perfekta fadern.

Läs mer

Tips till Pokémon GO

Så här kommer du i gång att spela Pokémon GO.

Läs mer

Allt om Pokémon GO

Vad är Pokémon GO? Läs senaste nytt om det populära mobilspelet.

Läs mer