VR: Så här fungerar virtual reality

Med ett par VR-glasögon går det att spela datorspel på helt nya sätt. Men tekniken kan även användas till mycket annat.

Det släpps allt fler mer eller mindre avancerade VR-glasögon för spel och video. Men virtuell verklighet används redan inom en rad andra områden. Här är fem exempel.

1. Byggnation. Arkitekter kan uppleva sina hus på förhand.
Vi känner alla igen de små modellerna av nya byggnader som arkitekter och stadsplanerare använder för att visa hur en byggnad eller ett område kommer att se ut när det är klart. Med hjälp av virtuell verklighet går det att bygga fullskaliga modeller och traska runt bland husen långt innan de är byggda.

2. Sport. Hjälp för publik och idrottare.
Virtuell verklighet kan användas av idrottare för att förbättra deras resultat. Golfspelaren kan till exempel träna på den perfekta svingen utan att slå en enda boll och sprintern kan träna löpstil i labbet. VR kan även vara till nytta på arenorna för att till exempel låta publiken gå runt på stadion i förväg så att de lättare hittar sina platser.

3. Militär. Övningar.
Flygsimulatorer har funnits länge, men VR kan också användas av soldater som behöver träna på att strida i olika miljöer.

4. Sjukvård. Långdistanskirurgi.
Med hjälp av en robot kan en kirurg operera en patient som befinner sig på andra sidan jorden. Det första exemplet på en sådan här så kallad Lindbergh-operation skedde i New York när en läkare opererade bort blindtarmen på en patient som befann sig i Frankrike. Virtuell verklighet förväntas revolutionera fjärrkirurgin.

5. Naturvetenskap. Visualisering av molekyler
I bland annat molekylär kemi och biologi förekommer det så komplicerade processer att de bäst kan förstås i tredimensionella miljöer. Med hjälp av virtuell verklighet kan både lärare och elever röra sig runt bland molekylära strukturer och betrakta dem ur olika vinklar.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

VR-glasögonen HTC Vive landar snart i butikerna. Läs mer om dem här.

Läs mer

Vad är Vad är virtuell verklighet?

Vad är Vad är virtuell verklighet?

Virtuell verklighet är på gång på allvar nu. Det handlar om att befinna sig i konstgjorda miljöer, men vad kan virtuell verklighet egentligen användas till?

Läs mer

Billiga brillor för VR

Billiga brillor för VR

VR-glasögon behöver inte vara dyra. Det finns superbilliga alternativ.

Läs mer

Nyeste

Superglasögon från Microsoft

Microsoft håller på med ny teknik som kan förändra vår verklighet.

Läs mer

Vad är Virtual Reality?

Med ett par VR-glasögon hamnar du mitt i 3d-filmerna, som spelas upp 360 grader runt om dig. Läs mer om de smarta glasögonen.

Läs mer

Test av 3D-skärmar

3d-tekniken blir allt populärare. Vi tar på våra mest kritiska 3d-glasögon för att pröva hur 3d-skärmarna klarar sig som vanliga bildskärmar till datorn.

Läs mer