VR: Vad är virtuell verklighet

Virtual Reality: Tekniken utvecklas snabbt just nu, men snart kan den som vill träda in i helt nya världar. Lär dig mer om VR, eller virtuell verklighet på svenska.

Föreställ dig att du flyger omkring som en superhjälte, dyker ner i havsdjupen och simmar tillsammans med blåvalar, reser till främmande länder, förflyttar dig till en helt annan tid eller att du på onsdag ger dig ut på zombiejakt. Möjligheterna med VR är oändliga.

Vad är virtuell verklighet?
Vad är virtuell verklighet, eller Virtual Reality på engelska - förkortat VR, är en teknik för att skapa miljöer som man som användare tycker sig befinna sig i. Dagens datorer är så kraftfulla att de kan skapa tredimensionell grafik som med speciella VR-glasögon får en intensitet och ett djup som gör att användaren tror sig vara i den konstgjorda miljön. Avancerade VR-glasögon innehåller två små bildskärmar, en för vardera ögat, för att på så sätt skapa en illusion av djup och därmed lura hjärnan att vi befinner oss någon annanstans än där vi i själva verket är. Skärmarna kan visa filmer eller spel som är framtagna med VR-tekniken.

Vad kan VR-glasögon användas till?
VR-glasögon är i första hand avsedda för filmer och spel för att man istället för att styra en huvudperson plötsligt är huvudpersonen i ett spel. VR kommer säkerligen att bli intressant inom många andra områden än underhållning. Några exempel kan vara museum, undervisning, simuleringar, sjukhus, mäklare eller varför inte hälsa på vännerna i Facebook?

Här används VR tillsammans med ett 3d-program i datorn:VR har varit känt i årtionden, men det är först nu som tekniken är kraftfull nog för att återge konstgjorda miljöer på ett verklighetstroget sätt. Dessutom sjunker priserna så att allt fler får råd.

HTC Vive eller Oculus Rift?
För att uppleva äkta virtuell verklighet krävs det ett par VR-glasögon och en modern dator. De två VR-glasögonen som är aktuella just nu är HTC Vive och Oculus Rift, som bör komma ut i handeln under juni respektive augusti. Vive kostar runt 9000 kronor, medan Rift bör hamna runt 6500 kronor. Till båda två följer det med några utvalda spel och program.

Tänk på att ett par VR-glasögon måste vara anslutna till en snabb dator för att fungera. Det krävs en modern processor, ett snabbt grafikkort och hela åtta gigabyte ramminne.Spegla till din TV

Spegla din dator, smartphone eller surfplatta till din TV.

Läs mer

Årets bästa erbjudande!

Få koll på allt om datorer, Windows, internet, surfplattor och smarttelefoner. Spara 689 kronor och få samtidigt tillgång till massor av extra online-fördelar.

Läs mer

Gratis nyhetsbrev

Skriv in din e-postadress och klicka på "Beställ":

PC-tidningen
Mest lästa
De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

De bästa VR-glasögonen för spelfantasten

VR-glasögonen HTC Vive landar snart i butikerna. Läs mer om dem här.

Läs mer

VR har många användningsområden

VR har många användningsområden

Virtuell verklighet används av militären, inom sjukvården och i modevärlden. Här är några exempel.

Läs mer

Billiga brillor för VR

Billiga brillor för VR

VR-glasögon behöver inte vara dyra. Det finns superbilliga alternativ.

Läs mer

Nyeste

Superglasögon från Microsoft

Microsoft håller på med ny teknik som kan förändra vår verklighet.

Läs mer

Vad är Virtual Reality?

Med ett par VR-glasögon hamnar du mitt i 3d-filmerna, som spelas upp 360 grader runt om dig. Läs mer om de smarta glasögonen.

Läs mer

Test av 3D-skärmar

3d-tekniken blir allt populärare. Vi tar på våra mest kritiska 3d-glasögon för att pröva hur 3d-skärmarna klarar sig som vanliga bildskärmar till datorn.

Läs mer